凍結乾燥機は、凍結試料から水を除去する装置です。
試料を凍結させ減圧真空中に置くと、水は液相を経ずに直接気化(昇華)するので凍った状態のままで水分を蒸発させることができます。そして、乾燥した試料に再び水を加えるとほぼ元の凍結乾燥前の状態に戻ります。
このように、凍結乾燥は、インスタント食品で馴染みの深いもので、一般的には、試料を水によく解ける状態にする目的で用いられますが、生体試料を取り扱う研究分野では、低温で乾燥が行なわれることから変性が少なく諸性質を保持することから多用されています。
装置は、真空ポンプ、蒸発した水分を冷やしてトラップするチャンバー室、サンプルを入れる試料室からなっています。
A freeze dryer is a device for removing water from frozen samples.
Freeze drying is a low temperature dehydration process that involves freezing the sample and lowering pressure, removing the ice by sublimation. When water is added to the dried sample again, it returns to almost its original pre-freeze-drying state.
Freeze drying is familiar from instant foods and is generally used to make samples soluble in water. In the research field that handles biological samples, however, freeze drying is widely used because low temperature is used in processing, which minimizes denaturation, and the rehydrated sample retains much of its original qualities.
The device consists of a vacuum pump, a chamber for cooling and trapping evaporated water, and a sample chamber.
LABCONCO/LL-1
3階 細胞乾燥破砕室(306号室)
Cell Homogenization Room (Room #306, CRL 3rd floor)
山元 武文(Takefumi Yamamoto)(TEL 2304)
岡本 久美(Kumi Okamoto)(TEL 2302)
福永 祥子(Sachiko Fukunaga)(TEL 2303)
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Last Updated 2023/09/01